{{ vm.imageAlt }}

Autorondreis IJsland in Vogelvlucht

Vrijblijvend reisadvies?
Vraag nu aan!
8 dagen vanaf € 1.395,00
Deze prijs is slechts een globale indicatie en is o.a. afhankelijk van je vertrekdatum en reisgezelschap. In een reisvoorstel op maat kunnen we je precies aangeven wat er wel en niet is inbegrepen en wat de exacte kosten zijn. De prijs kan dus hoger of zelfs iets lager uitvallen.

Deze reis is inclusief:

 • vlucht in de voordeligste vluchtklasse
 • luchthavenbelasting
 • verblijf o.b.v. logies/ontbijt
 • autohuur
 • uitgebreid informatiepakket

Highlights van deze reis:

 • Blue Lagoon
 • Gouden Cirkel
 • Skaftafell en ijsbergenmeer
 • Oostfjorden
 • Egilsstadir
 • Myvatn

Bekijk hier de Reisdetails

In één week ga je het eiland rond en maak je kennis met bijna alle hoogtepunten van IJsland. De reis begint met een bezoek aan de bekende Blue Lagoon en de geisers. Het vervolg van de route brengt je langs gletsjers, het ijsbergenmeer, prachtige fjorden en spectaculaire watervallen. De reis eindigt in de hoofdstad Reykjavík, een leuke afsluiting van deze korte maar complete autorondreis.

Dag 1: vlucht naar IJsland; via de Blue Lagoon (optioneel) naar Reykjavík (ca. 60 km)
Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. De auto staat klaar op het vliegveld, waarna je naar de dichtbij gelegen Blue Lagoon kunt rijden. Een bad in het blauwwitte water is een perfect begin van de reis. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Denk eraan om de zwemkleding en handdoek in de handbagage te stoppen! Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht.

Dag 2: Geysir, Gullfoss waterval en zuidkust (ca. 300 km)
De eerste dagrit volgt IJslands meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Als eerste kan je naar Thingvellir gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om dit op dag 7 te doen. Thingvellir Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir rijd je via de explosiekrater Kerid naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Iets verder ligt de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval. Daarna gaat de route weer naar de ringweg en langs de dorpjes Hella en Hvolsvöllur. Onderweg heb je mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kan je de Westmaneilanden voor de kust zien liggen en in het binnenland de Eyjafjallajökull, waar de uitbarstingen in maart en april 2010 plaats hadden.
Het vervolg van de route rijd je vandaag of morgenochtend: Je rijdt naar de waterval Seljalandsfoss en iets verder kan je stoppen bij een klein museum over de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull. Dan ga je naar Skógar, dat vooral bekend is om de grote waterval Skógafoss, waar het water 60 meter loodrecht naar beneden valt. Verder tref je in Skógar een klein museum aan, dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden. In de omgeving van het dorpje Vík liggen vogelrotsen, waarbij je Dýrholaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus tref je hier grote aantallen papegaaiduikers aan (van mei tot circa 20 juni is het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen). Je overnacht aan de zuidkust. In 2011 was de weg naar Dyrhólaey erg slecht, informeer ter plaatse naar de wegconditie.

Dag 3: Nationaal Park Skaftafell en gletsjermeer Jökulsárlón (ca. 275 km)
Na Vík rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Daarna komt Kirkjubaejarklaustur in zicht en vervolgens de gletsjer Vatnajökull, die maar liefst 8000 km2 groot is! Het Nationaal Park Skaftafell ligt in een bloem- en bosrijk gebied, met o.a. de waterval Svartifoss. Hier zijn veel gemarkeerde wandelingen te maken (1 tot 8 uur) o.a. langs de gletsjertongen. Het bezoekerscentrum is zeer de moeite waard. Men heeft er veel informatie over de omgeving en prachtige filmbeelden van IJslands natuurgeweld. Vervolgens rijd je door naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón. Sinds het als decor heeft gediend voor twee James Bondfilms, kent vrijwel iedereen het en als je er zelf stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt begrijp je waarom velen in de ban van het meer zijn. Het is werkelijk sprookjesachtig, dit meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Je kunt hier heerlijk wandelen en al struinend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Als alternatief voor de wandeling kan je een mooie boottocht op het meer maken. Een aanrader is koffie met een wafel in het cafetaria. Let ook op of je zeehondjes ziet zwemmen in de smalle doorgang naar zee. De overnachting is in de omgeving van Höfn.

Dag 4: Oostfjorden en Mývatn (ca. 410 km)
Via de fjordenroute of de ringweg (nr. 1) rijd je richting het noorden. Warm aanbevolen onderweg is een bezoek aan het plaatsje Djúpivogur. In het sfeervolle havencafé kan je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Je komt vervolgens in de relatief grote plaats Egilsstadir. Hierna rijd je via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar Mývatn. Onderweg heb je lange tijd uitzicht op de Herdubreid, één van IJslands mooiste tafelbergen. Aan het begin van de avond kom je aan in het Mývatn gebied. Je kunt alvast wat van de bezienswaardigheden gaan bekijken, donker wordt het toch bijna niet! Bijvoorbeeld Námaskard, een gebied met hete pruttelende modderpoelen, gelegen aan de ringweg. Daar vlakbij kan je een bad nemen in het Nature Bath in Mývatn, een mineraalrijk bad net als de Blue Lagoon.

Dag 5: Mývatn en omgeving
Rond Mývatn zijn twee mooie wandelingen te maken, waarbij je de meeste hoogtepunten zult zien. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel.

Dag 6: Walvisexcursie (optioneel), waterval Godafoss en Akureyri (ca. 260 km)
Je kunt er voor kiezen om eerst naar Húsavík te rijden, om daar een walvisexcursie te maken. Je gaat dan verder naar de waterval Godafoss. Vervolgens bereik je Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In Akureyri tref je onder meer een aantal musea, leuke koffiecafeetjes en een mooie botanische tuin. Bovendien kan je een kijkje nemen in de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. Na een mooie rit overnacht je in de omgeving van Varmahlid of Saudarkrokur. Dit gebied, Skagafjördur, staat bekend om de IJslandse paarden. Het hostel ligt nog verder naar het westen.

Dag 7: Kjölur of Reykholtsdal (ca. 280 km)
Iets ten noorden van Varmahlid ligt Glaumbaer, waar je de dag kunt beginnen met een museumbezoek. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar je een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. Dan verlaat je de Skagafjördur en vervolg je de ringweg naar het vissersplaatsje Blönduós. Daarna vervolg je de ringweg en kan je onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Reykholt is tevens de voormalige woonplaats van de middeleeuwse dichter en politicus Snorri Sturluson. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38°C. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite om te bezoeken.
Met een 4WD huurauto kan je over de route Kjölur naar het zuiden rijden. Ongeveer 25 km voorbij Varmahlid begint deze hooglandroute dwars door het kale binnenland, langs grote gletsjers. Je rijdt er niet snel, dus start op tijd. Je komt dan niet in het Reykholtsdal.
Indien je op dag 2 niet naar het Nationaal Park Thingvellir bent gegaan, kan je ervoor kiezen om voordat je naar Reykjavík rijdt nog een bezoek te brengen aan Thingvellir.
Uiteindelijk bereik je in de avond Reykjavík, hier is een ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 8: vlucht naar Nederland
Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland. Vroeg in de ochtend rijd je met de auto naar Keflavík. Je levert de auto in op het vliegveld en neemt de terugvlucht naar Nederland.

NB deze reis is een 8-daagse reis met een vol programma. Houd er rekening mee dat je in 7 dagen meer dan 1600 km dient te rijden. Bovenstaand dagprogramma beschrijft diverse bezienswaardigheden tijdens deze autorondreis. Wij geven suggesties, dit betekent niet dat je ook al onze suggesties kunt gaan bezoeken, je zult keuzes moeten maken wat je gaat zien en waar je wat meer tijd aan wilt besteden.

Periode:
Half mei tot half september (andere perioden op aanvraag), vertrek dagelijks

Vanafprijs  (op basis van 2 personen):
Hostel  € 1065 per persoon (excl. ontbijt)
Kamer met douche en toilet € 1335 per persoon 


Vanafprijs hoogseizoen (op basis van 2 personen):
Hostel  € 1375 per persoon (excl. ontbijt)
Kamer met douche en toilet € 1715 per persoon 

Meer informatie of een vrijblijvend reisadvies op maat?
Laat ons een geheel vrijblijvend reisvoorstel op maat voor je maken.

Jouw voordelen:

 • vrijblijvend
 • binnen 24 uur (m.u.v. zon- en feestdagen) een reactie
 • zekerheid van een persoonlijk advies op maat

Blogs