{{ vm.imageAlt }}

Top 10 cultuurverschillen: de kleinste dingen!

Reizen over de wereld is … eigenlijk zoveel. Maar vooral nieuwe dingen ontdekken! Hier horen uiteraard de cultuur, tradities en het bijgeloof van jouw bestemming bij. Dit zorgt voor leuke (en soms ook ongemakkelijke) momenten. Want wat ontzettend normaal is voor jou als Nederlander, is niet áltijd normaal. Cultuurverschillen zijn de bron voor bijzondere gebeurtenissen tijdens een vakantie. Ontdek het zelf in deze Top 10!

Ontdek de top 5 VakantieXperts blogs

1. Pas op met proosten in Hongarije

‘Egészségedre’, oftewel proost in het Hongaars! Na het uitspreken ontstaat er een soort euforie om de glazen te klinken. Nederlanders zijn dol op proosten … maar in Hongarije wordt dit niet in dank afgenomen. Het klinken van glazen, en vooral bierpullen, doen de Hongaren denken aan de verloren veldslag van 1849. De Oostenrijkers vierden hun overwinning destijds met klinkende glazen bier.

Hongarije bier proosten

2. Leeg bord? Liever niet in China!

Heb je honger, smaakt het eten niet of was het juist lekker? Hoe jij je bord achterlaat kan ontzettend veel zeggen in de wereld. Zo leren wij van jongs af aan om je bord leeg te eten, maar doe dit niet in China! De bevolking ziet dit als onbeschoft gedrag; je laat hiermee namelijk de indruk achter dat je niet genoeg eten hebt gehad. Benieuwd wat je wél moet doen? In China is het heel gebruikelijk om jouw complimenten over het eten te uiten door een boer te laten na de maaltijd.

China leeg bord

3. Bizar contrast met Brazilië

Samba, praalwagens, uitgedoste mensen, kleurrijke dansen en veel muziek … dat is carnaval in Brazilië! Officieel duurt dit populaire en traditionele feest vier dagen, maar in de meeste steden wordt het langer dan een week gevierd! Dit staat in schril contrast met minder leuke gebeurtenissen, zoals een Braziliaanse begrafenis. Wie ’s ochtends overlijdt, ligt vaak dezelfde middag nog onder de grond. En dan te bedenken dat in Nederland wettelijk is vastgelegd dat een begrafenis of crematie niet eerder dan 36 uur na het overlijden mag plaatsvinden.

Brazilië carnaval en begrafenis cultuur

4. Beledigingen in het buitenland

Het ene handgebaar is het ander niet. Zelfs hetzelfde handgebaar kan bij onze buurlanden volledig onschuldig zijn en beledigend op andere bestemmingen. Zo wordt het gebaar van de ‘Devil Horns’ in meerdere landen als een echte belediging opgevat. Maak je dit gebaar in Colombia, Italië, Spanje, Portugal of Brazilië achter de rug van een man, dan zeg je dat zijn vrouw hem heeft bedrogen. Wil je dus ruzie voorkomen, vermijd dan dit gebaar!

Devil Horns gebaar

5. Stomende saunacultuur

Een dagje naar de sauna is ontzettend populair in Nederland. Lekker bijkletsen met vriendinnen of samen met je partner een dagje relaxen. Maar hét land van de sauna is natuurlijk Finland! Het aantal huizen in Finland zonder sauna zijn op één hand te tellen. Naast ontspanning heeft de sauna hier ook een onmiskenbare sociale functie; het is hier namelijk heel gebruikelijk dat Finnen gasten thuis uitnodigen voor een saunabezoek. En hoewel een gemengde sauna in Nederland heel normaal is, is dit in Finland wel anders. Hier gaan mannen en vrouwen bijna altijd apart!

Finse sauna

6. Aai over de bol tijd

Een vriendelijke hand op het hoofd, oftewel een aai over de bol! In Nederland heeft dit gebaar een positieve lading; het is vaak een teken van waardering. Ga je naar Cambodja? Laat het dan absoluut uit je hoofd om het hoofd van een Cambodjaan aan te raken. Dit wordt als de woonplaats van de ziel en is het heiligste deel van het lichaam!

’’Maak

7. It’s tea time

Een grote mok thee onder werktijd, tussen de middag of ’s avonds op de bank; Nederlanders zijn echte theeleuten! In diverse culturen is thee een echte specialiteit met unieke smaken. In Kazachstan gaat het niet om de smaak, maar om de inhoud. Kijk niet vreemd op als je slechts een half kopje geserveerd krijgt. Dit is namelijk precies wat je wilt. Krijg je wél een vol kopje thee, dan vindt de gastheer of -vrouw het namelijk de hoogste tijd dat je vertrekt.

Wil je zelf aangeven dat je genoeg hebt? Draai het kopje op z’n kop, met dit gebaar vertel je dat de thee goed heeft gesmaakt en dat je voldoende hebt gehad.

Maak een afspraak bij VakantieXperts

8. Het heilige koningshuis in Thailand

In Nederland mag je je mening geven waar en wanneer je maar wilt … soms tot respectloos aan toe. In Thailand is respect juist ontzettend belangrijk. Soms zelfs zó belangrijk dat het de vrijheid van meningsuiting overstijgt. Heb jij een mening over het koningshuis van Thailand? Tip: hou je mening voor je! Een negatieve uitlating kan een grote straf tot gevolg hebben. Een ‘like’ op een negatief Facebookbericht over het koningshuis kan al leiden tot een gevangenisstraf!

Koningshuis Thailand

9. Het toppunt van verwarring in Bulgarije

Het grootste communicatieprobleem in het buitenland is vaak de taal. En wanneer je elkaar niet kunt verstaan, ga je vanzelf over naar communicatie met handen en voeten. Maar als zelfs de lichaamstaal een andere betekenis heeft, zoals in Bulgarije, dan wordt het écht lastig. Hier betekent schudden met je hoofd namelijk ‘ja’ en knikken met je hoofd ‘nee’, terwijl het in Nederland precies andersom is. Super verwarrend maar ook de bron voor hilarische momenten!

Bulgarije communicatie

10. Vrolijke deuntjes alléén buiten de deur

Hoe nuchter de Nederlandse bevolking is, hoe raar soms de bevolking van Rusland is. Russen zijn erg bijgelovig en dit bepaalt vaak het doen en laten van de bevolking. Zo is binnenshuis fluiten absoluut uit den boze in Rusland; volgens Russisch bijgeloof zal de gastheer dan al zijn geld kwijtraken. Een vrolijk deuntje met drastische gevolgen dus …

Rusland fluiten bijgeloof

Na deze cultuurverschillen nog meer leuke Top 10 lijstjes?

Vond jij dit lijstje met cultuurverschillen leuk? Ontdek snel onze andere Top 10 lijstjes: van de mooiste skybars tot de vreemdste gerechten ter wereld. De top 10 lijstjes: soms extreem, de andere keer met handige tips en áltijd leuk om te lezen!

Zelf ooit een cultuurshock meegemaakt? Laat het ons weten! Wie weet nemen jouw ervaring mee in een volgende Top 10!

Maak een afspraak!