Leuk om te weten: vanaf Amsterdam is het ca. 4 uur vliegen, vanaf Toronto ongeveer 5. De Azoren liggen dus midden in de Atlantische Oceaan.

Ieder eiland heeft z’n eigen sfeer en karakter. Ze zijn allemaal groen, vulkanisch, overal bloeien hortensia’s (van juni tot eind september) en vanaf ieder eiland kun je walvissen, dolfijnen en orka’s spotten. Welke dieren je zult zien, hangt af van de tijd van het jaar. De vriendelijke bevolking en relaxte sfeer maken dat je je snel thuis voelt:

Ontdek meer van de Azoren

Met 3 collega’s mag ik 3 van de 9 bewoonde eilanden van de Azoren verkennen. We beginnen met het 3e eiland qua grootte, de naam zegt het al:

Terceira

Angra do Heroismo is de hoofdstad: een gezellig plaatsje met huisjes in diverse kleuren. De voetpaden bestaan uit witte en zwarte steentjes, die in patronen zijn gelegd. Tijdens ons bezoek aan de Kathedraal de Se, werd er op het orgel gespeeld, later vergezeld door een dwarsfluit – erg mooi.

Terceira-Angra do Heroismo

Uniek voor Terceira, misschien wel in de wereld !? … Is de Gruta do Algar do Carvao. Dit is geen grot maar een vulkaan. De enige vulkaan, waar je in kan! Langzaam, via diverse trappetjes daalden we af, diep onder de indruk van de diverse kleurschakeringen en vormen. Wanneer je naar boven keek zag je het daglicht door de krater, die door allerlei groene planten is begroeid. Wij staan dus in een vulkaan!

vulkaan Gruta do Algar do Carvao

Time to relax

Om te relaxen, we zijn tenslotte op de Azoren, rijden we naar Biscoites: afgescheiden door lavarotsen zijn natuurlijke zwembaden gevormd. Daarbij zijn kleine betonnen plateaus waar je heerlijk kunt zonnen of een plekje in de schaduw zoekt. Net zoals de locals leggen wij ook wat steentjes op onze handdoeken om ze op hun plaats te houden. En terwijl je ligt te zonnen of te badderen, beuken de golven tegen de lavarotsen. Er is een restaurant en er zijn stalletjes waar lokale producten worden verkocht, zoals pastel de nata (een roomgebakje) en coseorois (een knapperige platte koek bestrooid met poedersuiker en kaneel).

Biscoites

Het is gewoon heerlijk om rond te toeren op het eiland, te picknicken of iets te eten of drinken tussen de locals. Een aanrader is Beira Mar, een bekend visrestaurant. Wanneer wij vertrekken, staan buiten nog mensen geduldig te wachten om naar binnen te mogen. Breathe, smile and walk slowly …

Faial

Ook wel het blauwe eiland genoemd, hier bloeien de meeste hortensia’s: langs de weg en als afrastering van weilanden waarin koeien grazen. Overal kom je ze tegen. Sindsdien kijk ik met hele andere ogen naar een hortensia.

natuur Azoren Calinhos

Het is een prachtig groen eiland met veel bossen, varens en kronkelwegen. Hier vind je ook wat modernere huizen. Rond 1957 zijn er vulkaanuitbarstingen geweest. Gelukkig geen slachtoffers, maar de hele oogst was verwoest. Senator Kennedy heeft het toen mogelijk gemaakt dat inwoners naar Amerika mochten emigreren en geld beschikbaar gesteld werd voor nieuwe huizen. Vele emigranten hebben nu een 2e huis op de Azoren.
Je zult ongetwijfeld mensen ontmoeten die als kind de vulkaanuitbarsting hebben meegemaakt en er graag over vertellen.

Na een knuffel van ‘onze’ Amerikaanse Faial, rijden wij richting Calinhos, het resultaat van deze vulkaanuitbarsting: een kaal maar prachtig landschap. Dit is in groot contrast met het groene Faial.
Bij de vuurtoren, die je kunt beklimmen, is een modern ondergronds museum, wat over de geschiedenis van het gebied gaat.

Horta

In Horta (de hoofdstad van Faial) drinken we natuurlijk een gin tonic in Peters Sport Café. Het café is wereldberoemd, veel zeilers laten hier hun post naartoe sturen. Er zit een bont gezelschap, wat het erg gezellig maakt! Werken? Waarom zou je werken, als je kunt vissen, dan heb je toch te eten? Breathe, smile and walk slowly …

Sao Miguel

Het grootste eiland van de Azoren, dat geldt ook voor de hoofdstad Ponta Delgada wat stads aandoet. Wie van winkelen houdt kan terecht in de shopping mall Atlantico.

Natuurlijk gaan wij ook een poging doen om walvissen te spotten. We nemen plaats in een zodiak, net een banana ride, maar dan met z’n tweeën naast elkaar. We denderen over de oceaan met af en toe een vrije val … We zien diverse soorten dolfijnen en een prachtige zeeschildpad. Helaas, geen walvissen, maar aan het eind van onze excursie worden we verrast door een groep dolfijnen, die onder, voor, achter en naast onze boot zwemmen! Geweldig!

dolfijnen Sao Miguel

Het eiland is zeer gevarieerd. Er zijn thee- en ananasplantages en vele vormen van vulkanisme. De foto, die je altijd ziet wanneer het om de Azoren gaat, is dit van het blauwe en het groene meer; het Lagoa Azul en Lagoa Verde – het grootste kratermeer van de Azoren. De legende schrijft de kleur toe aan de tranen van een prinses en een herder, die, omdat om hun liefde was verboden, huilend deze meren hebben gecreëerd op de bodem van de krater.

Groene kratermeer Lagoa Verde en Sao Miguel Ponta Delgada

Vulkaan Furnas

Wij rijden naar Furnas: je weet niet wat de ziet! Stoom komt uit de putdeksels, stoom op de rotonde – onvoorstelbaar! We rijden verder naar het meer, ook daar wordt het letterlijk heet onder je voeten. Bij het meer zie je hoopjes zand met stokken – hieronder is een grote pan, waarin een stoofschotel langzaam, door de natuurlijke warmte, gaart. We rijden terug naar het dorp, naar restaurant Tonny’s, want die stoofpot willen we natuurlijk proeven! Blijkbaar zijn wij een sensatie?! Drie oude mannetjes laten hun wandelstok staan en vergeten te betalen, terwijl ze naar ons lachen. Natuurlijk worden ze teruggeroepen, maar ze blijven lachen.

Vulkaan Furnas Sao Miguel

Na deze maaltijd, gaan we verder met de ontdekking van dit eiland. Zoals ons vaker is gebeurd, rijden we weer eens verkeerd door de vele eenrichtingswegen… wij maken ons er niet druk om. Het kostte ons hoogstens een kwartier en toeren gewoon verder … genietend van het eiland en de bevolking.

Breathe, smile and walk slowly!

Zelf zin in een trip naar de Azoren gekregen?

Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar de Azoren voor jou op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Akke Bijleveld uit naar aanleiding van haar reis naar de Azoren